«Порожній Лицар»: життя і подвиги жуків

Dark Souls, Ori and the Blind Forest,Hollow Knight, ігри, обзор игры, game revie,відеоігри, Metroidvania,у що грати, лучшие игры, підлітки, відеоігри

Королівство комах, яке мало процвітати вічно, занепало за незрозумілих обставин. Відважний жук, озброєний заточеним гвіздком, відправляється у незвідані глибини, щоби докопатися до моторошних таємниць загиблої цивілізації.

______

Дещо нетрадиційно, я почну з найгіршого, щоб одразу розставити крапки над «і»: у Hollow Knight немає нічого оригінального, крім стилістики. Все інше – від логіки подорожей до загальної атмосфери – Hollow Knight безсовісно копіює з відомих та успішних ігор. Передовсім з Ori and the Blind Forest та, особливо, з культової серії Dark Souls. Навіть сама назва — Hollow Knight (буквально «Порожній Лицар») — нагадує про Dark Souls, в якій тема лицарства була серед головних, а більшість ворогів називалися hollow — порожніми, бездумними.

У цій грі ви знайдете лавки у найнеочікуваніших місцинах

Але я б не сказав, що це велика трагедія. До честі гри, брак оригінальності — один з дуже небагатьох тут значущих недоліків. Жорстко судити розробників за “плагіат” не варто, хоча б тому, що в даному разі це дуже якісно зроблений плагіат. Та і зрештою, все мистецтво – постійна рекомбінація та переспівування раніше відомих формул.

Уперед – у непроглядну темряву!

Наш герой – невідомий хоробрий жучок. Він вирушає на пошуки незнано чого у підземне королівство, що занепало з невідомих причин. Чи-то повсталі з мертвих чи то божевільні, чи то хворі мешканці королівства безцільно вештаються тунелями, ніби тіні самих себе, навіки закарбовані загадковим катаклізмом там, де він їх застав.

Гра ставить більше запитань, ніж дає відповідей. Яку мету переслідує наш герой? Чому всі ці комахи відправилися на пошуки підземного міста? Що з ними трапилося в дорозі? І якщо вже на те пішло – хто взагалі такий цей Порожній Лицар?

Жук-олень вас охоче підвезе, але тільки до найближчої станції

Поступово гра надає певні пояснення, але то здебільшого напівнатяки у скупих діалогах з нечисленними подорожніми. Друзі, яких знаходить відважний жучок на своєму шляху, видаються доволі дивними. Кожен з них щось не договорює. І взагалі, вони дуже буденно ставляться до всіх небезпек і жахів навколо, ніби так і має бути, ніби так було вже сотні років. Скажімо, яким чином цими тунелями пересувається неповороткий картограф? Як він опиняється в усіх локаціях швидше за нашого пруткого блідолицого жука? Це велика загадка.

Деякі місцини просто дихають злом та відчаєм

Жук-лицар подорожує водночас огидним та чарівним світом. Кожен регіон принципово відмінний від решти за настроєм та атмосферою: від фантасмагоричної Грибної Пустелі до диких і непривітних Завиваючих Скель, від меланхолійного Міста Сліз до блювотної Королівської Каналізації. У грі є справді страшні місця: хто боїться павуків і сороконіжок, тому буде украй важко проходити Глибоке Гніздо.

Dark Souls для дітей

Дослідження місцевості – чи не найголовніша частина гри. Наш герой шукає потаємні закутки, підказки, короткі шляхи між різними частинами світу, лавки, на яких він має змогу перепочити, і босів, які слугують кульмінаційними точками кожного регіону. Бої з босами не завжди складні, але усі вимагають певного дослідження їхніх прийомів і часом зміни свого спорядження – чарівних значків, кожен з яких дає свої бонуси. Залежно від їхніх комбінацій стиль гри принципово змінюється. Один значок пришвидшує удар, інший випускає отруйну хмару, яка пошкоджує ваших ворогів, третій створює для вас помічників і т. д.

Якщо ви переможете лордів-богомолів, увесь їхній народ кланятиметься вам

Бої в Hollow Knight виконані шикарно! Страховиська зустрічаються чимдалі небезпечніші – не стільки через свою силу, скільки через їхні розмаїті бойові тактики. Скажімо, крилатий страж зі спицею (тобто списом) – помітно складніший ворог, ніж такий самий крилатий страж із гвіздком (тобто мечем). Від деяких ворогів легше і швидше втекти, ніж битися з ними.

Hollow Knight не є простою грою. І справа тут не лише в боях. Навіть аби побачити карту місцевості та позначку, де саме знаходиться головний герой, потрібно спершу знайти згаданого картографа і придбати в нього карту, а на додачу ще й значок-компас у магазині його дружини. Доведеться розбиратися, як скористатися місцевим трамваєм, і навіщо потрібні зеленкуваті огидні яйця. Відповідь на кожну загадку розширить ваші можливості у грі.

Кожен (адекватний) персонаж цієї гри має своє уявлення про честь

Тішить, що у Hollow Knight досить багато необов’язкових локацій і таких самих босів. Гру можна пробігти ігноруючи цілі області. Але, звичайно, найцікавіше – «зачищати» ігровий світ по максимуму. Якщо вишукувати усі значки та ключі, то головному герою буде легше на пізніших етапах. Скажімо, є регіон Вулик, де живуть бджоли. Там за сюжетом нічого не відбувається, однак у Вулику зберігається значок, який дає нашому герою обмежену регенерацію, дуже корисну у різних ігрових ситуаціях. Окрім того, лише найнаполегливішим гравцям відкриються альтернативні фінали історії.

Милі комашки

У чому Hollow Knight не схожа на Dark Souls, вона схожа на Ori and the Blind Forest. Передовсім своєю няшністю. Більшість мирних персонажів гри (та навіть деякі вороги) виглядають просто шалено милими. Наприклад, вам назустріч дорогою мчить здоровенна купа листя, але ось ви завдаєте їй одного легкого удару і вона розсипається, з неї вивалюється вухата комашка, яка стрімголов тікає. Маленький монстрик намагався прикидатися страшидлом. Це настільки кумедно, що гнатися за нею просто не стає сили. Коли ж я вперше побачив, як гігантський гриб лупашить своєю головою об землю (це така атака у нього), то розреготався і забув, що від атак потрібно ухилятися.

Щаслива гусінь вітає вас

Під час своєї подорожі жук-герой може рятувати гусениць, яких зловісний Колекціонер закриває в банки. Гусінь радісно стрибає і тікає, якщо її звільнити, а старий Батько-Всієї-Гусені вам щедро заплатить, коли ви навідаєтеся до нього в гості.

Усі дороги перед нами

У Hollow Knight не так багато потрібно виконувати карколомних трюків, як в Ori, але стрибкові випробування тут є в достатній кількості. Грати з геймпадом у будь-якому разі буде легше, ніж з клавіатури.

Жанр, у якому створено Hollow Knight та Ori – так звана Metroidvania – обмежує прогрес гравця не дверима і замками, а перешкодами, які подолати можна лише здобувши якісь нові здібності, як от уміння пробивати тріснуті стіни або робити швидкий ривок вперед. Відважний жучок здобуває нові сили і розширює свої горизонти. Hollow Knight в цьому плані тримає гравця за руку значно менше, ніж Ori. Вам рідко говорять, куди конкретно треба йти. Зазвичай доступні кілька напрямків.

Карта. У цьому ігровому світі є де прогулятися

Це водночас і цікаво, і трохи марудно, бо якщо грати не кожен день чи не вести власної детальної карти на папірці, можна заплутатися, куди йти, і змарнувати багато часу просто на повторне відвідування перешкод, які поки не можна подолати. Особливо це відчутно наприкінці гри, коли доступних шляхів уже цілий десяток. Ви знаходите якийсь ключ, але вже не пригадуєте, де могли оминути двері, які цим ключем можна відкрити.

ПОВНИЙ ВПЕРЕД!

Hollow Knight розцвітає завдяки деякому спрощенню запозичених елементів. Тут немає сотні різновидів зброї, глибоко філософської передісторії чи перенасичення складними стрибковими трюками. Цим гра полегшує входження, швидко затягує і довго не відпускає, навіть коли щось не вдається. Механіки тут прості й давно відомі, але сполучені у вдалій комбінації.

І якщо ви грали у Dark Souls або Ori and the Blind Forest і готові пограти в «щось таке, але інакше», то Hollow Knight – це ідеальний варіант.