Ніч у лісі: мультик-гра про дорослішання

Night in the Woods, ігри, обзор игры, game review,відеоігри,у що грати, лучшие игры, підлітки, відеоігри, Lost Constellation, Demon Tower,Ніч у лісі

Назва цієї гри – Night in the Woods (Ніч у лісі) – добре пасувала б якомусь моторошному симулятору виживання. І певною мірою, ця гра саме про виживання і розповідає – про те, як подорослішати та не загнутися при цьому психологічно.

_______

Це історія про кішку на ім’я Мей Боровскі, яка вилетіла з коледжу і вимушена повернутися до рідного містечка Possum Springs. Однак за два роки її відсутності знайоме з дитинства місто змінилося: улюблені кафе позакривалися, друзі пороз’їжджалися, а батьки постаріли. Мей з усіх сил противиться невтішним змінам, які сиплються, немов з відра, але дедалі більше розуміє, що дитинство уже позаду.

Втрачене дитинство

Вік – не така однозначна штука, як здається на перший погляд. Мей – 20 років, поводить вона себе років на 12, а проблеми, з якими вона стикається, радше тягнуть на ранню кризу середнього віку – усі 25+. І ця внутрішня суперечність добре продубльована суперечністю графічного стилю з тим, що говорять персонажі. Ні, тут немає нецензурної лексики, однак розмови з певними персонажами вражають своєю депресивністю, а деякі цитати мають більше глибини, ніж можна очікувати від по-дитячому намальованої гри.

Якщо хтось і зруйнує твій вечір, то це справді мала би бути ти.

Часом здається, що про головну героїню принаймні краєм вуха чув кожен мешканець міста. Вони часто згадують про якісь давні бешкети, вчинені Мей, зокрема, як вона мало не вбила когось ножем. Тож репутація у неї своєрідна. І в ході гри вона неодноразово її підтверджує.

Усе добре! Я не померла цього разу!

Поступово розкриваючи історії своїх друзів Мей розуміє, що життя проїхалося трактором і по них теж.

Кожного дня Мей тусується з кимсь зі своїх друзів – здебільшого з лисом Ґреґом, крокодилихою Беатріс або ведмедем Анґусом. Усі вони дуже різні та кожен має свої скелети в шафі. Ґреґ постійно веселий і жартівливий, однак більшість пригод із ним передбачають якийсь вандалізм або крадіжку. Беатріс – непробивна і ділова, але зустрічі з нею часом завершуються депресивними розмовами про те, як все у житті погано. Поступово розкриваючи історії своїх друзів Мей розуміє, що життя проїхалося трактором і по них теж. І залишило сліди у їхніх душах.

Мей гірко шкодує про свої життєві провали, але не здається.

Другорядні персонажі не менш цікаві. Часом вони підкидають неабиякі сюрпризи. Непримітна і бундючна ведмедиха Селмерс виявляється поетесою з досить цікавою соціальною лірикою. Місцева пасторка (так, тут церквою заправляє жіночка-пташка) відчайдушно хоче допомогти бездомному, якого місцева рада намагається взагалі випхати з міста. Історія родини головної героїні виявляється пов’язаною з шахтарським рухом у Possum Springs. Аби всі ці деталі відшукати та пережити, потрібно спілкуватися чи не з усіма жителями містечка щодня.

Соціальний реалізм

Окрім болючого дорослішання Night In The Woods торкається й інших серйозних тем. Серед них – соціальна нерівність. У грі не доводиться боротися зі зловісними світовими корпораціями, але вони присутні – вони заступають собою дрібніший місцевий бізнес, і від того стає сумно. Possum Springs чимсь нагадує наші українські райцентри, які колись давно славилися заводами, але нині являють собою депресивні гетто. Колишній вчитель музики стає промоутером у супермаркеті, колишній шахтар іде продавцем у відділ м’яса, а діти з бідніших районів дивляться на сім’ю Боровскі, яка ледь зводить кінці з кінцями, як на людей із «багатого району». Водночас головна героїня дивиться на мешканців студмістечка як на дітей олігархів. Усе відносно.

Possum Springs чимсь нагадує наші українські райцентри, які колись давно славилися заводами, але нині являють собою депресивні гетто.

Мей скрізь носить із собою щоденник, в якому робить замальовки про все, що з нею відбувається.

Гра не цурається й інших соціальних тем, зокрема обговорюваних нині і в українському суспільстві. Лис Ґреґ та ведмідь Анґус зустрічаються, тобто обидва мають нетрадиційну орієнтацію. Але гра не моралізаторствує на цю тему жодним чином. Ці персонажі просто є. І їхні відносини просто є. Вони ніяк не акцентуються.

Магічний реалізм

Паралельно із спробами врятувати своє дитинство головна героїня займається власним розслідуванням таємничих зникнень у містечку. Ніхто її не сприймає всерйоз, але вона знає точно: у лісі за містом щось живе і воно краде містян. Гра з часом дедалі більше наповнюється містикою. У своїх снах Мей зустрічає загадкових незнайомців та страхітливих потвор, які звіщають їй моторошні пророцтва.

Коли граєш, складається враження тісної пов’язаності усього в цій грі. Статуя святого біля церкви нагадує сузір’я на небі, альтер-его музикантів зі сну зустрічаються в реальності на дахах, думки Мей про те, що все навколо неї лише заскриптовані нереальні персонажі, пробивають «четверту стіну».

Підлітки тут знайдуть застереження щодо того, яким насправді непростим і неприємним буває життя, а люди 20+ зустрінуть багато близьких і зрозумілих для себе ситуацій.

Також присутній елемент магічного реалізму. Взяти до прикладу бодай те, що всі персонажі гри – людиноподібні тварини, які ніяк не відзначають цього факту в розмовах. Мей, яка є кішкою, спокійно розмовляє на даху із мишеням, що мріє знімати власні фільми-жахастики. Між тим у місті повно твариноподібних тварин – білок, котів, єнотів тощо. Мей залазить на дах і дивиться на кота, який там спить, пізніше коментує це виходячи з того, що цей кіт – тварина, аж ніяк не її родич.

Ця гра часом добре викликає когнітивний дисонанс.

Гра у грі

«Ніч у лісі» складається з діалогів, розвідування міста і низки міні-ігор. Вони здебільшого не становлять ніяких труднощів – це пошуки зірок через телескоп, крадіжки рогаликів для пацюків, конструювання рекламного робота і подібні штуки. У суто ігрових термінах «Ніч у лісі» дуже проста, оскільки гра орієнтована більше на розповідь історій, ніж на екшн.

Водночас у гравця є змога пограти у гру на ноутбуці Мей – Demon Tower. Така собі внутрішньоігрова прокрастинація: замість того, щоб іти на тусовки з Ґреґом та Беатріс, Мей може засісти за ноутбук і грати. Demon Tower нагадує старі іграшки 90-их за піксельованою стилістикою і є досить складною, при цьому з розмаїттям принципово відмінних одне від одного ворогів та цікавою ігровою механікою.

Старий вчитель розповідає Мей про сузір’я і легенди, які стоять за кожним із них. Майже всі вони трагічні або жорстокі.

Попри нібито примітивну графіку, усі персонажі чудово анімовані. Це відчувається у дрібницях: лис Ґреґ від задоволення починає руками робити хвилі та примружувати очі, головна героїня різко розвертається в інший бік, але її трошки заносить. Вона злегка муркає, коли приземляється на кухонний стіл, щоб поговорити з мамою. Сцени, попри часто мінімалістичне оформлення, завдяки грі кольором передають зміну настрою: ось похмура і непривітна ніч у чужому місті, ось затишок церковної зали, а ось хаотична сцена зі сновидінь головної героїні.

Можна сказати, ця гра – маніфест нинішнього буденного життя молоді.

Night In The Woods, на жаль, доступна лише англійською й у ній багато текстів, хоча здебільшого вони короткі та прості. Це гра для доволі широкої аудиторії. Підлітки тут знайдуть застереження щодо того, яким насправді непростим і неприємним буває життя, а люди 20+ зустрінуть багато близьких і зрозумілих для себе ситуацій. Можна сказати, ця гра – маніфест нинішнього буденного життя молоді. Хтось каже, що це найкращий вік твого життя, що він сповнений пригод, і ймовірно, це так і є. Але разом із тим, це вік великих змін і потрясінь, це вік прийняття відповідальності передовсім за власну долю. Втім, як говорилося вище, вік – це не така вже однозначна штука.

Якщо гра сподобається вам, то також радимо спробувати пограт у Lost Constellation («Загублене сузір’я») – безкоштовний пріквел до Night In The Woods, який можна завантажити на сайті гри.