Teenside / Рецензія
7 Жовтня 2020
1888
Посібник з виживання для дівчат: турбота про себе в буремному світі
Софія Туранська
любителька літератури, математики та нарікань на долю, учасниця підліткової редакції TeenSide

посібник з виживання для дівчат, крістіна де вітте, кростін, книголав, книга для дівчат, книжки для підлітків, посібник для дівчат, підліткова література, подростковая литература, книги для подростков, книги для девочек, книги для девочек подростков

Назва «Посібник з виживання для дівчат» звучить настільки знайомо, що ріже вуха. А ще смішно від спогадів про абсурдні поради з раніше прочитаних «посібників для дівчат», і трохи страшно, що подібне досі видають. Та не бійтесь! Ця книжка вразить вас своєю інакшістю.

«Посібник з виживання для дівчат» Крістіна де Вітте написала у 20 років. Про власний підлітковий досвід авторка розповідає через призму свого більш екстравертного та розкутого альтер-его Кростін — персонажки коміксів, які прославили Крістіну як ілюстраторку. У Кростін є власна сторінка в інстаграмі з іронічними коміксами про життя дівчини у сучасному світі. У «Посібнику…» з Кростін ми зустрічаємося вже на яскраво-рожевій обкладинці: впевнена дівчинка в камуфляжних штанях готова долати свої, твої та мої сумніви у собі. Рожевий колір навколо неї — наче світ, сповнений стереотипів, дурнуватих правил поведінки й очікувань суспільства щодо дівчат, але Кростін готова боротися й надихати інших.

Книжка починається з попередження: «підійде не кожному, лише власний досвід» — і саме цим, насправді, приваблює. Кому ж не цікаво почитати про чужі підліткові проблеми, ще й знайти рішення своїх? А читати є про що: від прийняття свого тіла до пошуку роботи, від ментального здоров’я до боротьби зі стереотипами. Крістіна де Вітте говорить й про звичні для подібних порадників теми: типи фігури, підбір одягу, саморобні прикраси, здорове харчування — й про нетипові. Наприклад, тут є поради для тих, хто хоче зробити татуювання, інформація про різні засоби інтимної гігієни під час менструації (серед яких й екологічні варіанти), невеличкий словничок ЛГБТК+.  Де Вітте зачіпає теми, які зараз нарешті стали обговорювати активно — дискримінацію, насилля, безпеку в інтернеті й реальному житті. Говорить вона про непрості теми ненав’язливо й зрозуміло, знімаючи напругу своїми малюнками.

Найпомітніша річ, яка відрізняє цей посібник від будь-яких інших — нагадування через кожен абзац: що робити зі своїм тілом, зовнішністю, стилем життя, маєш вирішувати лише ти, й ніхто не має права засуджувати тебе за твій вибір, а твоє щастя, комфорт і безпека мають бути найголовнішим для тебе. Прямим зверненням до читачок Крістіна де Вітте ламає четверту стіну й дає зрозуміти кожній: ти не одна. Щире бажання донести цю думку видно як і в прямих словах авторки, так і в дрібних деталях, що проходять через увесь текст. Мабуть, після прочитання ви здивуєтесь, як багато комфорту, турботи й любові може дати книга.

Комікси про Кростін милі, добрі й веселі роблять «Посібник…» у декілька разів кращим. По-перше, вони задають певний стиль оповіді: створюють приємну атмосферу жартами і додають відчуття неформальної розмови з авторкою. По-друге, Кростін стає гарною подругою, яка побуде з тобою, поки ти плачеш, смієшся чи ніяковієш. По-третє, різноформатне читання — чергування тексту й малюнків, усіляких схемок і списків — не дає оповіді стати монотонною й нудною. Мова де Вітте легка, але текст насичений різноманітною інформацією, порадами, історіями з життя — комікси стовідсотково дають змогу відпочити від потоку нової інформації, ще й посміятися. До речі, книжку можна просто гортати щодня, переглядаючи комікси, щоб підняти настрій. Крім того, тут є списки «змін на щастя» або, наприклад, «справ, щоб змінити світ» (які наша шановна редакція обов’язково радить до виконання) — це додає інтерактивну до читання.

«Посібник з виживання для дівчат» актуальний саме зараз. Тут сучасні ідеї екологічності, рівності та руйнування стереотипів переплітаються з буденними проблемами сучасних дівчат-підліток. Видання перекладу цієї книжки в Україні — ще один невеликий крок до руйнування табу на розмови з підлітками про секс, жіночу фізіологію, ЛГБТК+, насилля, і сприйняття їх як базових тем для обговорення з дітьми під час їхнього дорослішання нарівні з іншими важливими темами.

комікси лгбт незручні запитання нон-фікшн поради для підлітків посібники для дівчат фемінізм