Справжні героїні: найкращі персонажки світу відеоігор

відеоігри,фемінізм,героїні,сексизм,гендерна рівність,Long Live The Queen, Portal,Dishonored,Tomb Raider,Child of Light,Night in the Woods,Life is Strange

Illustration: Kelsey Wroten

Ігри про принцес не обов’язково мають бути примітивними, як і самі принцеси. Ігрова індустрія розвивається і дедалі частіше може похвалитися добре прописаними, цікавими персонажками. І у цій статті пропонуємо згадати найяскравіших дівчат віртуальних Усесвітів.

Відеоігри нерідко звинувачують у примітивному зображенні жінок. Мовляв дівчата завжди слугують красивими сексуальними декораціями та рідко щось вирішують за сюжетом гри. Слід визнати, що це дуже часто було правдою і продовжить нею бути ще тривалий час у деяких жанрах, насамперед у масових мультиплеєрних іграх та іграх-файтингах, які «славляться» своїми боями напівоголених фетишизованих дівчат. Проблема тут не зводиться суто до сексуалізації чи другорядних ролей у сюжеті, адже не так багато ігор намагаються показати різноманіття переживань жінок і дівчат, тобто зробити героїнь відносно реалістичними.

Гра Life is Strange пропоную зіграти за дуже звичайну і правдоподібну дівчину

Хоча феміністки не рідко скаржаться, що в іграх жінок постійно зображують жертвами, на практиці значно легше зустріти протилежну крайність – коли персонажка подається як стереотипний герой-чоловік (грубий, відлюдькуватий, впевнений у собі на всі 300% мачо) «упакований» у жіноче тіло. Чого варті лише Шеллі «Bombshell» Харрісон, героїні Mortal Kombat чи взагалі будь-яка протагоністка у більшості ігор, де можна обирати стать (цей вибір зазвичай мало на що впливає сюжетно).

…оскільки дедалі більше дівчат долучаються до ігрової культури, зростає й кількість яскравих і глибоких персонажок першого плану.

Показати багатогранність характерів є не менш важливим за уникнення стереотипів. Зрештою, жінки в реальному житті можуть бути дуже різними, але коли котрась із рис, як от сексуальність, войовничість, слабкість тощо, у грі стає визначальною або коли набір можливих рис зводиться суто до цих трьох, – це виглядає просто примітивно.

У серії Dishonored багато впливових жінок, які змагаються за владу

Втім, оскільки дедалі більше дівчат долучаються до ігрової культури, зростає й кількість яскравих і глибоких персонажок першого плану. Розробники створюють складніші історії, які адресуються ширшій аудиторії. І сьогодні ми поговоримо про найкращі з ігор, де головна героїня є не лише впливовою, але і цікавою, і правдоподібною.

Елоді
Long Live The Queen/Хай живе королева!

Елоді –14-річна принцеса, батьки якої померли. Як спадкоємиця престолу Елоді повинна прийняти корону і правити королівством. Але попри легковажний анімешний вигляд, ця гра – аж ніяк не казочка про принцесу. Це жорстокий симулятор виживання королеви при власному дворі. Спроби отруєнь, оголошення війни та потрапляння в невигідний шлюб – лише незначна частка загроз із якими стикається Елоді на своєму шляху. Інакше кажучи, це не типова історія дорослішання, а радше історія виживання, де дорослішання просто йде в комплекті.

Виявляється, поганий настрій допомагає вивчати певні дисципліни

Спадкоємиця престолу щодня вчиться. У Елоді постійно трохи змінюється настрій. Комусь це може здатися також грою на стереотипах – мовляв дівчата завжди надто емоційні. Але насправді настрій міняється у всіх людей, до того ж у цій грі зміни настрою прямо впливають на ігролад. Залежно від емоційного фону Елоді стає більш схильною вивчати одні предмети, а інші даються їй тяжче. Скажімо, наростання злості може допомогти вивчати військову справу, але не є сприятливим для практики гри на музичному інструменті. Всі ці емоційні перепади потрібно максимально використовувати, щоби бути готовим до подальших викликів від підлих аристократів, гнівного народу та жорстоких лідерів іноземних держав.

Гра стилізована під аніме, як і чимало ігор від дрібних розробників останнім часом. Направду, мультяшність може спершу ввести в оману, але варіативний сюжет цієї гри містить значно більше інтриг, драми та навіть жорстокості, ніж може здатися на перший погляд.

Челл
Portal/Портал

Ця гра запам’яталася усім не стільки своєю протагоністкою, скільки її основним ворогом – системою штучного інтелекту GLaDOS. Головна героїня Челл прокидається у таємній лабораторії для тестування порталів, і GLaDOS починає ставити над нею різноманітні експерименти. У Челл немає жодної зброї та захистити себе вона може лише вправно використовуючи власноруч створені портали. Ми не чуємо ні голосу, ані думок безмовної Челл, натомість GLaDOS говорить постійно, іноді кепкуючи з гравця, іноді прямо погрожуючи, іноді брехливо обіцяючи почастувати тортом (Торт – це брехня!).

Челл і GLaDOS: Перша зустріч віч-на-віч

Portal підняла жанр ігор-головоломок на новий рівень і показала, що можна створити суперцікаву динамічну гру без діалогів та майже без насильства. Крім того, вважають, що саме ця гра своїм нетиповим, кумедним і неагресивним підходом заохотила велику кількість дівчат спробувати зіграти.

Емілі
Dishonored 2

Ще одна історія про спадкоємицю престолу, якій доводиться боротися не лише за владу, а і за власне життя. Dishonored 2 – це продовження похмурої стимпанківської гри про імперію, що от-от загине через невідому чуму та придворні інтриги. Пройшло десятиліття, чума далеко позаду, але інтриги існуватимуть завжди, і от уже дорослу імператрицю Емілі Колдвін намагаються змістити з трону. Використовуючи усе, чого її навчив батько, вона намагається відновити власне правління. Життя у підпіллі показує їй, що вона справді була не дуже доброю імператрицею: її підданими правлять місцеві зарозумілі князі-корупціонери, а життя простого люду сповнене свавілля і несправедливості. Тому Емілі, як це не рідко буває в іграх серії Dishonored, своїми рішеннями змінює не лише сюжет гри, але й саму себе.

Імператриця Емілі вчиться від свого батька

Напевно, Dishonored 2 сподобається радикальним феміністкам, оскільки тут більш ніж половина важливих персонажів, як позитивних, так і негативних – жінки: колишня і чинна імператриці, претендентка на трон, голова профспілки шахтарів, найвидатніша лікарка регіональної столиці, колишня наймана вбивця і багато героїнь другого плану – всі є в чомусь прикладами сили, таланту й ефективності. Чоловіки ж переважно або грають другорядні ролі, або не мають реальної влади взагалі, або втрачають те, що колись мали.

Лара Крофт
Tomb Raider/Розкрадачка гробниць

Лара Крофт – найвідоміша персонажка ігрової індустрії уже понад два десятиліття. Більшу частину цього часу вона була не просто найстереотипнішим секс-символом відеоігор, але й у цілому занадто гіперболізованою: дуже розумна, дуже багата, дуже вродлива, дуже смілива і дуже спортивна… Взагалі ідеальна людина, з якою асоціювати себе було би важко будь-кому. Так тривало до 2013 року, коли розробники вирішили зробити “перезавантаження” культової серії та випустили нову гру під назвою Tomb Raider – розповідь про першу велику експедицію Лари Крофт. І хоча героїню показують гравцю молодою і недосвідченою, ця гра – перша справді доросла, серйозна спроба розповісти драматичну історію про пані Крофт. Ми бачимо на екрані її першу зустріч із небезпекою для життя і надприродними силами, їй доводиться робити над собою зусилля та брати на себе відповідальність за команду, яку вона взяла з собою в експедицію.

Подорож Лари показує, що небезпека – це боляче

Постійні страждання Лари на екрані через падіння у провалля, потрапляння в капкани, холодну воду тощо. викликають справжнє співпереживання та просто співчуття. Історія може похвалитися добрячою інтригою, а ігролад кидає виклик гравцям не стільки у формі головоломок, скільки у формі перестрілок, що вимагають деякого тактичного мислення. Наскільки однозначно вдалою виявилася еволюція серії, можна сперечатися, однак Лара Крофт однозначно пережила еволюцію.

Продовження перезавантаженої серії відбувається в Сибіру

Продовження серії – Rise of the Tomb Raider, на жаль, знову трохи спрощує мотивацію Лари та представляє менш цікавих другорядних персонажів. Однак із точки зору ігроладу, сиквел вийшов насиченим і навіть напруженим.

Аврора
Child of Light/Дитя світла

Третя в нашому списку історія про спадкоємицю престолу, однак цього разу помітно менш похмура. Аврора – дочка австрійського герцога, яка через невідому хворобу постійно багато спить. Одного разу вона засинає настільки міцно, що опиняється у казковій країні, де їй доводиться вступити у бій із силами темряви. Паралельно з героїчними пригодами розповідаються історії низки персонажів, які допомагають Аврорі. Кожна історія вчить добрих речей: прощення давніх образ, турботи про своїх рідних і відважності перед лицем небезпеки.

На плечі Аврори лягає непросте завдання порятунку казкової країни

За своїм настроєм гра подібна до Ori and the Blind Forest – сповнена чарівних барв і казкової музики, трохи сумна та часом кумедна. Але бої тут покрокові, а дослідження ігрового світу не потребує хитромудрих стрибків. Child of Light – «найдитячіша» з ігор у нашому списку, але зроблена аж ніяк не менш якісно за решту.

Мей
Night in the Woods/Ніч у лісі

Ніч у лісі – історія про кішку Мей, що вилітає з коледжу і вимушено повертається до свого рідного шахтарського містечка. Попри свою мультяшну графіку, це однозначно найсерйозніша з ігор нашого списку. Друзі Мей страждають від психічних розладів, а містечко в цілому скочується поволі у тотальний занепад.

“Ніч у лісі” дарує змогу відвідати багато незвичайних моторошних місцин та пережити силу-силенну драматичних діалогів про життя

Мей розривається між бажанням залишатися підлітком і необхідністю щось робити зі своїм життям. Вона по-новому відкриває для себе своїх батьків і найближчих друзів, розкриває страхітливу таємницю свого містечка і знайомиться з купою цікавих сусідів і сусідок.

Макс
Life is Strange/Життя дивне

Макс – настільки звичайна і середньостатистична дівчина, наскільки це взагалі допустимо у відеогрі. Вона вчиться у непоганій школі. В її класі вдосталь розумніших від неї, а сама вона, як і багато підлітків-інтровертів, почуває себе ніяково серед крикливіших школярів із багатших родин. Життя головної героїні змінює сила, за допомогою якої вона може відмотувати час назад.

Пригоди Макс і її подруги дитинства Хлої доводять, що життя таки дивне

Життя дивне – один із нечисленних вдалих прикладів історії, де звичайна людина потрапляє в надзвичайні обставини, але продовжує реагувати природно. Макс мститься своїм кривдницям і переймається через наявну у неї силу. Макс веде щоденник, в який записує свої переживання. Макс любить свою маму. Багатьом буде легко впізнати себе у цій дівчині.

______

Слід наголосити, що згадані тут ігри – про дівчат, але не лише для дівчат. Скажімо, проблеми, викладені у Life is Strange та Night in the Woods будуть зрозумілі більшості школярів, а виклики в Dishonored 2 та в Long Live the Queen будуть цікавими для усіх шанувальників відповідних жанрів.

І, звісно, тут перелічено лише частину ігор із найвдалішими персонажками, адже ігор про найрізноманітніших дівчат і з найрізноманітнішими талантами та завданнями стає все більше і в майбутньому про деякі з них ми неодмінно розповімо у нашій ігровій рубриці.