«Це серйозно!»: світ крізь призму мрійливості

Adulthood Is a Myth: A "Sarah's Scribbles" Collection, Це серйозно! Антидепресивна книжка для дівчат, Видавництво Віват, сара Андерсен, фемінізм, бодіпозитив, Don't Judge Challenge, You look disgusting, Sarah Andersen, teen review, підліткові рецензії, Діонісій Виноградов

Історія цієї книжки почалася ду-у-уже давно, а саме в 1993-му, себто 24 роки тому. Саме тоді, в американському містечку Бруклін народилася дівчинка на ім’я Сара Андерсен, нині відома й успішна веб-художниця та коміксистка.
Змалечку Сара дуже любила малювати і майже увесь вільний час займалася цією справою. Очевидно, що спочатку в дівчинки мало що виходило. Ну як «мало що»… Вона невміло поводилася з олівцями й фарбами, гумка раз-у-раз норовила вислизнути з її маленьких тендітних ручок. Саме тому її перші малюнки були схожі на розчавлених дощових хробаків, проте Сару це ніскілечки не пригнічувало. Вона малювала просто задля насолоди, не переймаючись естетичністю своїх робіт.  І як показав час… Робила вона це не марно!

Уже в свідомому віці, після сотень (якщо не тисяч) тренувань і навчання на своїх помилках – юна художниця могла заткнути за пояс навіть деяких дорослих. На початку 2010-го, Сара починає публікувати в інтернеті невеликі життєві замальовки, які сама називає «карлючками» (англ. scribble). Пані Андерсен навіть не очікувала, що її комікси стануть такими популярними. Вона й гадки не мала, що мільйони користувачів будуть нетерпляче чекати кожної нової її роботи…
У коміксах Сара жартувала (і продовжує жартувати) на зрозумілі кожному «житейські» теми, через що читачі у них завжди впізнають самих себе. Правда ж, кожен із нас до чортиків не хоче виповзати з тепленького ліжечка о сьомій ранку, лінується зайвий раз прибратися вдома та банально воліє  не говорити з людиною, яка не подобається. Ситуації такого типу й обігрує Сара  Андерсен у своїй творчості.

Комікси талановитої художниці часто називають ліками від депресії, бо вони завжди сприяють покращенню настрою, надихають і заряджають позитивом та вірою в себе. Саме тому, вже у 2016-му році у США виходить друкована збірка її кращих робіт під назвою «Доросле життя — це Міф» (англ. Adulthood is a Myth).

Побачивши, який шалений успіх має робота Андерсен, книгу починають перекладати безліч інших видавництв з усього світу, до яких приєднується й Україна, де публікацією «Дорослого житя…» перейнялося видавництво «Віват», яке з невідомої ні для кого причини охрестило книгу як: «Це серйозно!» і додало приставку: «Антидепресивна книжка для дівчат». Що і як є «серйозним» — залишається загадкою, бо однією з основних ідей коміксу, навпаки, є висміювання цієї самої серйозності.
«Антидепресивною книжкою для дівчат» видавництво назвало книгу, скоріше за все, через декілька сюжетів на так звані «суто жіночі» теми. Це трохи пригнічує, тому що сам комікс може бути «антидепресивною книжкою» буквально для кожного. Чи у «Віваті» вважають, що намальований бюстгальтер може якось відлякати хлопця від цієї книги?

Взагалі, я вважаю, що людству вже давно потрібно відмовитися від так званої «ґендерної бінарності». Мені боляче дивитися на те, як суспільство змушує людей грати ці дурні ґендерні ролі, незважаючи на їхні бажання. Людина, в першу чергу, є особистістю, а не чоловіком, чи жінкою. А стать, як на мене, має перетворитися на просту особливість людини, таку, як колір волосся, або очей. Проте мене трішки не туди занесло…
Отож, зробивши це, видавництво «Віват» тільки знизило інтерес до коміксу серед чоловічої аудиторії та зробило ведмежу послугу – і собі, і авторці. Благо, інших змін книжка не зазнала й дійшла до читача саме такою, якою мала дійти.

«Це серйозно!» залишає після себе неперевершені враження й спонукає читачів насолоджуватися життям, не звертаючи жодної уваги на невдачі. Книга весела, дотепна, сповнена фірмовим «андерсонівським» гумором та приємними малюнками. У супер легкій формі, що добре сприймається різними читачами, авторка пропагує такі прекрасні речі, як дружелюбність, бодіпозитив, фемінізм та мрійливий погляд на світ.

Одразу після читання цього коміксу, фанати Андерсен стануть любити її ще більше, а люди які вперше познайомились з нею – почнуть активно стежити за її творчістю.

Сара Андерсен. Це серйозно! Антидепресивна книжка для дівчат у малюнках Сари Андерсен. – Харків: Віват, 2016. – 112с.

Діонісій Виноградов