5 книжок з липневої добірки «Підлітковий топ», якими, сподіваюся, літніми днями, вечорами чи ночами зможуть насолодитися школярі та школярки.
20 Липня 2016
7150
Підлітковий ТОП: 5 книжок для читання у липні
головна редакторка

підліткова література, підліткова вагітність, дитячі книжки про комплекси, схуднення і підлітки, перше кохання, перші поцілунки, наркотики і підлітки, джаклін вілсон, видавництво навчальна книга-богдан

Добрі наміри дорослих можуть запросто знищити дитячу любов до читання. Просто забороніть дітям читати те, що їм подобається, чи дайте їм корисні-й-нудні книжки, які подобаються вам – сучасний еквівалент вікторіанської «виховної» літератури готовий.
Ніл Ґейман

Якою б не була шкільна програма з літератури, вона апріорно буде проявом насильства над людиною бодай з тієї простої причини, що змушує усіх читати одні й ті ж самі книжки, ігноруючи той факт, що книжок, які подобаються абсолютно усім, не існує. Так само не існує людей із повністю однаковим смаком, досвідом, бажаннями та вподобаннями. Так само не існує єдино-правильних інтерпретацій текстів, про які не перестають говорити вчителі, змушуючи дітей замість насолоди, вишукувати у тексті містичну “думку автора”. На щастя, у світі існують літні канікули, коли будь-який учень та учениця мають купу часу на те, що виходить за межі школи та шкільної програми. Зокрема – на книжки з липневої добірки «Підлітковий топ», якими, сподіваюся, літніми днями, вечорами чи ночами зможуть насолодитися школярі та школярки у свої 11, 12, 13, 14, 15, 16 і більше років.

Борошняні немовлята, Енн Файн, Історія Трейсі Бікер, Джаклін Вілсон,Енн із Зелених Дахів, Люсі-Мод Монтгомері, Дім дивних дітей, Ренсом Ріггз, Ренсом Ріґґс,Над прірвою у житі,Ловець у житі, Джером Девід Селінджер, що читати підліткам, підліткова проза, шкільна програма, історії про дорослішання, книжки підліткам,видавництво старого лева, фоліо,урбіно,фемінізм у книжках

“Борошняні немовлята”, Енн Файн

9-14 років*
Енн Файн, Борошняні немовлята /пер. з англ. Тетяна Савчинська. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. – 176 с.

Книга Енн  Файн “Борошняні немовлята”, що нещодавно з’явилася у “Видавництві Старого Лева”, розповідає про дорослішання, відповідальність і розуміння. В основі її сюжету – історія про чотирнадцятирічних хлопців із 4-В, таких собі розбишак із соціально неблагополучних сімей, яким начхати на навчання, дисципліну і власне майбутнє. Отже, на носі щорічний конкурс наукових досліджень, для участі в якому в школі їм дають несподіване завдання: протягом трьох тижнів вони повинніяк за справжніми дітьми, «наглядати» за набитими борошном мішечками. Щотижня новоспечені татусі повинні проходити особливий контроль, на якому їхніх борошняних немовлят зважують і оглядають, аби перевірити, чи достатньо за ними доглядають, чи не забувають годувати тощо. А ще кожен учень з класу пана Картрайта повинен вести щоденник, до якого потрібно щодня записувати свої відкриття, пов’язані з “немовлям”.
Які почуття цей експеримент пробудить у хлопців? Чи не забракне їм терпіння? Чим обернеться в житті кожного з підлітків цей дивний шкільний експеримент? Відповіді на ці питання читач знайде в іронічній, дотепній і водночас складній та серйозній історії Енн Файн.

Енн із Зелених Дахів, Люсі-Мод Монтгомері

10+*
Люсі-Мод Монтгомері, Енн із Зелених Дахів /пер. з англ. Анни Вовченко. – Тернопіль: «Урбіно», 2012. – 320 с.

«Енн із Зелених Дахів» – класика канадської літератури й лише перша книга з популярної у всьому світі серії книг про Енн Ширлі – розумної та цікавої героїні з сильним характером та доброю вдачею. Події цієї книги відбуваються наприкінці 19 ст. у Канаді, на острові Принца Едварда. На фермі Зелені Дахи живуть немолоді вже брат із сестрою, Метью й Марілла Катберти. Якось вони вирішують узяти із сирітського притулку хлопця, котрий міг би допомагати їм у господарстві. Але замість хлопця до них приїжджає руденька худорлява дівчина, Енн Ширлі…

Я дуже люблю все романтичне, а «цвинтар померлих надій» — це, мабуть, найромантичніше, що тільки можна собі уявити, правда? От я й утішаюся, що в мене теж є такий цвинтар.

Книжка складається з 38 розділів, майже кожен з яких розповідає певний епізод із життя Енн: про її появу в родині Катберт, про навчання у школі, про виховання, про дитячі й майже-дорослі переживання та, звісно ж, про дорослішання. Сюжет книги охоплює п’ять років із життя Енн Ширлі, протягом яких із дівчиною з ферми Зелені Дахи трапилося чимало приємного та неприємного. На щастя, за законами класичних романів виховання, усе, що її не вбиває, робить її сильнішою, а принагідно розумнішою та більш упевненою в собі.
Попри те, що написаний роман понад сто років тому, читається він легко і напрочуд швидко, герої – як головні, так і другорядні – надовго залишаються у пам’яті, а сюжет захоплює й стимулює читати наступні книги про Енн Ширлі з ферми Зелені Дахи.

топ-5 книжок для читання підлітками, які книжки читати у травні, книжкові новинки, зарубіжна література на літо, підліткова проза, книжки про кохання, шкільне кохання, сварки з батьками, чат для дівчат, гарпер лі, вбити пересмішника, кораліна

“Чат для дівчат”

11+

Чат для дівчат. Збірник оповідань / Хромова Анна, Біла Надія, Ткачук Галина, Вздульська Валентина, Стус (Щербаченко) Тетяна , Лущевська Оксана, Сердюк Маша, Ярова Альона, Малетич Наталка , Захабура Валентина, Ясіновська Наталія, Кочубей Саша. – Львів: Видавництво Сатрого Лева, 2016. – 176 с.

“Чат для дівчат” – це зібрка дванадцяти оповідань про мрії, страхи, любові, ревнощі, дружби, втрати, шкільні справи, стосунки з батьками й інші звичні у житті (підлітків) речі. Особливістю і таким собі бонусом цієї збірки є те, що всі оповідання написані різними українськими письменницями, а, отже, різними стилем і мовою та з різними точками зору на доволі схожі проблеми. Звісно, що якісь оповідання написані на дуже високому рівні, якісь трохи програють на тлі решти, якісь цікаві, якісь нуднуваті, якісь легкі та дотепні, а якісь, навпаки, доволі важкі й серйозні… Та, оскільки текстів у збірнику аж дванадцять, швидше за все, кожна читачка і кожен читач – а я б таки наголосила на тому, що книжка, незважаючи на назву, цілком придатна для читання і хлопчачою, і дівчачою аудиторією – зможе знайти саме свій особливий і потрібний текст.

“Депеш Мод” Сергія Жадана

16+

Сергій Жадан. Депеш Мод. – Харків : Folio, 2016. – 232 с

Цілком можливо, побачити у цій добірці “Депеш Мод”, один з перших романів Сергія Жадана ви аж ніяк не очікували, але він тут є, адже іронічні історії про алкоголь, рок-н-ролл, пригоди та несподівані мандрівки чудово доповнюють літні канікули тих, кого видавці полюбляють називати “майже дорослими”.

Із нетерпінням чекатимемо ваші враження від прочитаного у коментарях до цієї добірки. Приємного читання!

* усі зазначені вікові обмеження є умовними, усе залежить від (читацького) досвіду.

англійська література бестселери видавництво "Folio" видавництво "Навчальна книга-Богдан" видавництво "Урбіно" Видавництво Старого Лева Джаклін Вілсон Енн Файн класика дитліту підліткова проза підлітковий топ реалістична проза