До Дня матері: книжковий огляд

день матері, книжки про маму, книжки-картонки, Mother's day, що читати дітям

Сьогодні свято Матері. Кожен намагається долучитися до нього у знак вдячності своїй матусі або очікуючи особистих привітань зі сторони найближчих. Всі згадують свою найкращу, наймудрішу, найлагіднішу, найдобрішу, наймилішу, найпривітнішу, найласкавішу, найтурботливішу… Нижче добірка англомовних видань про книжковий образ матусь та видань, присвячених Дню матері.

«Мамині обійми», Анне Хутман

день матері, книжки про маму, книжки-картонки, Mother's day

Найпростіша книжка «Мамині обійми», авторка Анне Хутман (Mommy hug. Anne Hutman) для наймолодших читак, які ще так полюбляють гризти книжки. Отож, видання 2003 року має товсті сторінки, яскраві та чіткі зображення без відволікаючих деталей. Короткі повторювальні речення розповідають про різноманітні типи обіймів мам-тварин зі своїми малюками-тваринами, до прикладу – пригортання, поплескування, стискання, лоскотання, загравання носом. Книжка стала цікавою навіть мені, тому що пропонує назви звірят-дитинчат (кіт – кошеня, слониха – слоненя). Усі ці «тваринячі» обійми надихають на незбагненну, майже ірраціональну ніжність. Бо ж з матусею завжди так. Для своєї вікової групи – 0-3 роки – книжка зразково підходить.

Мегацікавезна книжка про суперпопулярний мультфільм «Свинка Пеппа» – «Моя мама» (My mommy) видавництва Scholastic. Вона «безцінна» з огляду на те, як дітлахи люблять цей мультфільм. Книжка відображає справжні почуття та зацікавлення Мами Свинки, також розповідає про любов дітей до неї. Цілковито комерційний проект видання цієї книжки розповість (тим паче тим, хто ще не бачив жодної серії мультфільму) про серйозну та іноді дурненьку, розсудливу та часом кумедну, «особливо серйозну, коли їй кажуть, що вона не може щось зробити» Маму. Також юні читачі знайдуть згадку про славнозвісні «каламутні калюжі». «Неймовірна мамуля», — скаже дорослий читач. Книжка опублікована в 2013 році, і рекомендована для дітей 3-5 років. Попри те, що ці мультфільми ми дивимося усією сім’єю, це книжкове видання не для нашої змістовної та відбірної бібліотеки.

«Я завжди люблю тебе» Паеоні Левіс

Книжка «Я завжди люблю тебе» Паеоні Левіс (I always love you. Paeony Lewis) для молодшого шкільного віку з прекрасними ніжними ілюстраціями, які ніби підкреслюють ніжність стосунків з мамою, попри збитковість малого ведмежати. Малюкові намагання піклуватися про матусю – приготувати їй сніданок з тостів та меду – завершуються нищівним розбиттям улюбленої матусиної тарілки. І тут починають розпитування матусі, чи любитиме вона його, якщо він буде хороший; якщо зробить щось не дуже добре; якщо він битиметься подушками з іншим ведмежатком і пір’я літатиме скрізь; якщо він проллє фарби на сестричку Пог; якщо він забуде закрити двері холодильника і дитя Пог дістане все звідтіля; якщо він розіб’є мамину улюблену тарілку? Тарілка розбита, але матуся анітрохи не засмутилася, лише одна сльозинки зронилися з очей малого Алекса. Безмірність любові та терплячості показана повторенням слів, що вона завжди його любитиме, також знаходженням вирішення усіх уявних історій Алекса (позбирати пір’я з подушки, помити сестру Пог). Книжка достатньо змістовна та логічна, по ній можна проводити бесіду з дітьми молодшого шкільного віку. Видання 2000 року.

день матері, книжки про маму, Mother's day

«День Мами мишки», Ів Бунтінг (The mother’s day, Mice Eve Bunting). Доволі стара книжка – 1986 року видання – про трьох братів-мишеняток, які встали до схід сонця напередодні Дня матері й пішли в ліс шукати подарунки для матусі. Середнє мишенятко вибрало полуницю, адже мама так любить її. Їхня мама каже, що «полуниця є ознакою приходу літа». Найстарший брат вибрав для матусі кульбабку в цвіті, квітку бажання. Наймолодший хотів взяти жимолость для матусі, але на ганку будинку не давав проходу кіт. Тому наймолодше миша залишилося без очікуваного подарунку для мами. Однак він приніс з собою пісню, яка наспівалася йому в час, коли він чув музику з будинку.

Ми принесли пісню, щоб сказати:
Щасливого, щасливого дня матері.
Ні одна мама не така мила,
З любов’ю від усіх ваших маленьких мишей.

Насправді, так, найцінніше у стосунках – це любов, ніжність та турбота одне про одного. Як казала матуся миша: «Кожен з вас приніс щось різне і водночас щось схоже. Це ваша любов».

Наостанок хочу розповісти про видання з поміткою «локальний автор» «Мамині вірші», упорядник Джон Міклос (Mommy poems / compiled by John Micklos ; illustrated by Lori McElrathEslick). Журналіст, який має двоє дітей, уклав збірку творів на всі можливі материнські теми від вранішніх обіймів до поцілунку на добраніч і всілякої активності поміж тим. Різносторонність авторів яскраво видно через структуру віршів та милозвучність текстів. Відверто кажучи, книжка 2001 року має доволі строкаті ілюстрації, тому я неохоче показую її своєму малюкові.

Спроба перекладу:

Нова Мама, Р.Х.Маркс

Вона прийшла, щоб зайняти
місце
моєї матері.
Мені подобається її посмішка.
Мені подобається її обличчя.
Мені подобається, як
вона розмовляє зі мною
хоча рідко
ми доходимо згоди
щодо сну
або інших місць, куди
я ходжу.
Але потім
вона виглядає стурбованою.
І часто, коли
ми обоє сердимося
і повинні залагодити щось
з татом
принаймні
ми пізнаємо один одного.
Я начебто звикаю до –
Мами.

Як ви уже помітили, в книжках зі словом «мама» в назві загалом мало описується вона сама, радше ставлення героїв до матусі. Кожного разу опис ведеться через її дітей, з яким хвилюванням та піклуванням вони вибирають подарунки, як описують свою маму. Діти є першим джерелом інформації про людяність мами, її співчуття та турботу.

Марія Удуд
Марія Удуд

авторка